Parcul Natural Torcal de Antequera – Andalusia – Spania

Andalusia, în sudul Spaniei, este o splendoare peisagistică, cuprinzând zone subtropicale mediterane în vecinătatea coastelor Africii pe la strâmtoarea Gibraltar, deșertul Tabernas care este singurul deșert real din Europa, faimosul curs al râului Guadalquivir cu a sa delta la Donana… șamd. Reprezentativ pentru acest spațiu geografic este sistemul muntos al Cordilierei Baetice din sudul și sud-estul Spaniei incluzând piscuri înzăpezite ale celor mai înalte arii din Peninsula Iberică în Sierra Nevada (3.478 metri), Sierra de Grazalema care în 1963 a avut 4.363 mm de precipitații fiind un record al pentru zona iberică, precum și o serie întreagă de alți munți (Sierra) întinși pe sute de kilometri, cu aspecte peisagistice și naturalistice de o frumusețe fascinantă, fantastică. Evident, o asemenea zonă are o biodiversitate extraordinară…

Parcul Natural Torcal de Antequera este în provincia Malaga din Andalusia, Spania. Este un masiv calcaros, care atinge înălțimea de 1336 metri, parte din sistemul muntos al Cordilierei Baetice. Rocile calcaroase albe și cenușii au fost depuse în Jurasic, în urmă cu 145-150 milioane de ani, în coridorul marin ce făcea legătura între Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, ape ce făceau parte din Marea Tehtys. În Terțiar, prin apropierea plăcilor tectonice ale Africii și ale Iberiei, aceste mase de roci sedimentare au fost presate și ridicate pe la altitudinea lor actuală, dar au suferit falieri, fragmentări, rupturi șamd. Calcarele acestea care au și numeroase fosile ale biodiversității marine jurasice, au fost expuse eroziunii și coroziunii, rezultând un spectaculos peisaj carstic, cu doline, câmpuri de lapiezuri, peșteri, grote, canioane șamd. Unele dintre aceste peșteri au artefacte lăsate de oamenii preistorici, urme ale locuirii neolitice din urmă cu 7 mii de ani. Peisajul actual este reprezentat de stâncării, pereți verticali impunători de respect, grohotișuri mari acumulate la baza lor și consolidate parțial de vegetație, cu zone stepice înierbate, tufărișuri maquis, garriga șamd. Există acum un traseu de prezentare a valorilor naturalistice/ geologice, cu 14 puncte de interes… unde sunt instalate panouri de prezentare ale detaliilor locale.

Dacă ajungi la un loc de hrănire al vulturilor și ești acolo la momentul oportun, vei vedea cum din toate zările sosesc marile păsării și se lasă la locul unde le este pusă hrană. Poți vedea mai ales vulturi pleșuvi suri (Gyps fulvus). După ce se hrănesc se ridică din nou în aer și se rotesc maiestuos pe curenții termici ascendenți care se formează în aceste zone stâncoase. În mod natural vulturii aveau destulă hrană reprezentată de animalele care își terminau existența, dar odată cu artificializarea peisajului, odată cu transformarea spațiului natural în uriașe terenuri agricole și închiderea animalelor domesticite în ferme de creștere intensivă, aceste păsări nu prea mai au cantitatea de hrană necesară pentru întreținerea populațiilor lor. Găsesc eventual animale lovite de mașini, dar hrănirea cu acestea le expune și pe ele pericolului accidentărilor pe șosele. În acest context, societățile ornitologice ale zonelor mai civilizate, unde mai există populații ale speciilor de vulturi, ajung să se ocupe de hrănirea lor cu carcase de animale duse în locuri speciale de hrănire. Acestea sunt niște puncte semnalizate pentru a atrage atenția celor care doresc să observe păsările din ascunzișurile instalate în vecinătate, niște inițiative susținute de statul spaniol în dorința de a face educație ecologică în teren. Conform publicației Birds in Europe: population estimates, trends and conservation status, BirdLife International, 2004, în Europa cuibăresc 19.000-21.000 de perechi de vultur pleșuv sur (Gyps fulvus), dar mare parte a acestora sunt în Spania: 17.300-18.100 perechi cuibăritoare. Imbecilitatea celor de pe la noi a făcut ca vulturii să dispară din România, inclusiv această specie, ca o consecință a vânătorilor și a otrăvirii cu strichnină a hoiturilor puse pentru decimarea lupilor, hrană otrăvită din care mâncau și vulturii până au murit cu toții. În Spania poți vedea frecvent cum aceste splendide păsări se rotesc peste peisaj, pe lângă munți mai ales, iar prezența lor reprezintă și o atracție turistică importantă.

Zona El Torcal a fost desemnată Sit Natural de Interes Național în 1929, apoi Parc Natural în 1978. Situl Natura 2000 Torcal de Antequera ES0000032 aparținând de regiunea biogeografică mediteraneană, se extinde pe 2004,85 hectare, cu altitudinea între 726 și 1340 m. Dintre speciile de păsări cuibăritare, menționate în Formularul Standard al sitului, se pot menționa potârnichea cu picioare roșii (Alectoris rufa), drepneaua mare (Apus melba), buha mare (Bubo bubo), acvila porumbacă (Hieraaetus fasciatus), șoimul călător (Falco peregrinus), ciocârlanul spaniel (Galerida theklae), pietrarul negru de stâncă (Oenanthe leucura), stăncuța de munte (Pyrrhocorax pyrrhocorax), frunzărița melodioasă (Hippolais polyglotta), mierla de piatră (Monticola saxatilis), mierla albastră (Monticola solitaries), graurul unicolor (Sturnus unicolor), vrabia de stâncă (Petronia petronia), silvia de tufiș (Sylvia undata)… precum și multe alte specii cu care putem să ne întâlnim și prin peisajele noastre. Vulturii pleșuvi suri (Gyps fulvus) sunt bine reprezentați în zonă, existând aici puncte de hrănire. Există pe aici câteva specii endemice de reptile; dintre speciile de reptile de interes pentru conservare se pot menționa dintre amfisbenide Blanus cinereus, apoi șopârla de ziduri spaniolă (Podarcis hispanica), dar se pot vedea pe aici și șopârlele Psammodromus algirus, gușterul ocelat (Lacerta lepida)… care poate ajunge până la 90 cm lungime, gekonidul Tarentola mauritanica, precum și șerpii Coluber hipocrepis, Malpolon monspessulanus, Elaphe scalaris șamd. Biodiversitatea acestor locuri este extraordinară, spre exemplu dintre orhidee se cunosc de aici peste 30 de specii și varietăți; dintre speciile de plante de interes pentru conservare sunt Atropa baetica, Asplenietea rupestris, Saxifraga camposii… dar se mai pot aminti Quercus coccifera, Ephedra fragilis, Rosmarinus officinalis șamd. Dintre mamifre, de remarcat sunt chițcanii de casă (Crocidura russula), liliecii urecheați (Plecotus auritus) și liliecii mari cu potcoavă (Rhinolophuus ferrumequinum), bursucul (Meles meles), jderul de piatră (Martes foina), dintre viveride Genetta genetta, dar există pe aici și Capra pyrenaica hispanica, iepuri de vizuină (Oryctolagus cuniculus), pisici sălbatice (Felis silvestris) șamd. Am văzut că este prezentă și mangusta egipteană (Herpestes ichneumon), o specie cu răspândire mai ales africană dar care în Europa ajunge în sudul Peninsulei Iberice unde populează versanții cu tufărișuri de gen machia. Vizitarea acestor zone este recomandabilă în perioada de primăvară și toamna, din cauza extremelor de temperatură din timpul verii…

Pentru anul 2013 dorim să organizăm o ieșire la arii protejate din Spania, pe durata de circa o lună, probabil în luna mai. Vom avea și ajutorul unor colegi naturaliști din Spania… pentru a putea ajunge în acele locații care sunt cele mai interesante. Ideea ar fi vizitarea a circa 15 parcuri naționale și naturale, rezervații ale biosferei, în dorința de a ne face o impresie realistă despre biodiversitatea iberică și modalitățile de management ale acestor arii protejate. Ideal ar fi să fie circa 10 participanți… Desigur, depinde de multe… ce anume se va realiza, existând aspecte financiare, timp investit, interes al participării șamd. Cei interesați de a participa sau cei care doresc să sponsorizeze expediția, pot să mă contacteze: lengyelpeter@yahoo.com

Vultur pleșuv sur (Gyps fulvus)

Mangusta egipteană (Herpestes ichneumon), lovită de careva mașină

Erete sur (Circus pygargus), mascul

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Parcul Natural Torcal de Antequera – Andalusia – Spania

 1. gabriela zice:

  educativ!!!

 2. Cristina zice:

  ce loc minunat!

 3. peterlengyel zice:

  Cat despre soarta vulturilor in India, merita vazut filmul de mai jos. Incredibil, ca intr-un deceniu sa se deruleze un declin de 99%… din cauza diclofenacului, o substanta utilizata in medicina veterinara. 9 specii de vultur, cel mai rapid declin al unor pasari aflate in salbaticie. De la peste 87 milioane de vulturi, in doar 10 ani numarul lor a ajuns sa scada la doar 3-4 mii…?

 4. peterlengyel zice:

  2,5 minute cu vulturi si diclofenac in Spania si Italia

  film de 2,5 minute despre importanta ecologica a vulturilor, sumele investite in refacerea populatiilor lor europene, declinul de 99% a populatiilor de vulturi din India din cauza diclofenacului utilizat in medicina veterinara… si comercializarea acestui produs in Spania si Italia (ca sa vezi cata imbecilitate este si in UE).

  >>>>>>>>>>>
  Diclofenac is a non-steroid anti-inflammatory drug (NSAID) whose veterinary use has been the main cause of the catastrophic 99% decline of several species of vultures in South Asia.
  Despite this tragic experience and safe, alternative drug options, we have recently confirmed that veterinary diclofenac is now commercially available in at least two EU countries: Spain and Italy.
  Spain and Italy are key to vulture conservation in Europe and protecting all European vulture populations requires a coordinated campaign. BirdLife Europe, its Partners in Italy (LIPU) and Spain (SEO/BirdLife) and the Vulture Conservation Foundation call the EU to ban veterinary diclofenac to avoid the repetition of the South Asian ecological catastrophe.

  http://wilderness-society.org/diclofenac-vulture-killer-watch-new-video/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s