Democrația contra vânătorii – Cantonul Geneva – Elveția

Cantonul sau Republica Geneva (République et Canton de Genève), parte a Confederației Elvețiene, are propria ei politică… democratică. Locație a reformei religioase a lui Calvin, cu o Universitate fondată de acesta în anul 1559, cu o populație umană cosmopolită și progresistă, sediul european al Organizației Națiunilor Unite fiind în inima Europei la Geneva, nu este de mirare că aici vânătoarea a devenit interzisă prin utilizarea mecanismelor democratice.

Un naturalist elvețian îmi povestește cam cum au fost derulate evenimentele… Oamenii s-au săturat să constate că niște imbecili se furișau prin peisaj și din distracție ucideau animale sălbatice. Din când în când se împușcau și între ei, dar aspectul negativ este că unele focuri atingeau oameni nevinovați care ieșeau să se delecteze, să se plimbe prin peisaj. Nu este o mare plăcere să te plimbi cu copiii, să admiri păsările și să te gândești că ceva cretin poate să te confunde și să te împuște… la fel poate fi omorât copilul, sau prietena, soția… Așa că au strâns 50.000 de semnături (erau necesare doar 7.000), iar autoritățile au fost obligate să organizeze un referendum privind interzicerea vânătorii. Peste 75% dintre oameni au votat pentru interzicerea totală și definitivă a vânătorii, iar decizia a devenit parte a Constituției acestui canton din sud-vestul elvețian. Ulterior acestei Decizii din 1974, populațiile de animale sălbatice au devenit înfloritoare, dar din cauza lipsei speciilor de mari prădătoare care să fi fost apte să mențină un echilibru populațional la nivel ecosistemic în mod natural… specii de animale carnivore care au fost anterior exterminate de vânători, a devenit necesară reducerea populațiilor de iepuri, vulpi, ciori și mistreți. Acest control populațional artificial este realizat de experți. Poate că o idee mai sănătoasă era să fie reintroduse speciile de carnivore exterminate de oameni în trecut, dar nu te poți aștepta ca lucrurile ce au ajuns atât de încurcate de oameni/ vânători să poată fi descurcate rapid și fără probleme… Oricum, este important că măcar omorârea din plăcere a animalelor a devenit ilegală, tot timpul anului…

Ca un rezultat al interzicerii vânătorii, populațiile de animale ale zonei evident că au devenit mai sănătoase. Așa cum se arată în Environment House News, nr. 15, decembrie 2006, densitatea iepurilor de câmp (Lepus europaeus) este printre cele mai mari în această zonă a Elveției, iar zona râului și lacului Rhone (care avea arii cu vânătoare interzisă deja de peste 100 de ani), după ce vânătoarea a fost interzisă total în 1974 a avut o creștere spectaculoasă a populațiilor de păsări prezente pe timp de iarnă, de la doar câteva exemplare la peste 10.000, ceea ce a dus la declararea zonei ca sit Ramsar, Zonă Umedă de Importanță Internațională.

Cazul Genevei este un bun exemplu că oamenii mulți, dacă sunt organizați pot utiliza mecanismele democratice pentru a interzice aberațiile de genul uciderii din plăcere a animalelor sălbatice. Totuși, ar putea să fie necesar un amendament, în care vânătorilor să le fie permis să se vâneze între ei, sezonul să fie deschis pe tot cursul anului, până la rezolvarea problemei.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Animal Salbatic. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Democrația contra vânătorii – Cantonul Geneva – Elveția

 1. DarkStar zice:

  Yeah, right….

  Apreciază

 2. Cristian Grecu zice:

  Probabil vei fi foarte ‘iubit’ de toti detracatii, refulatii si complexatii care-si zic eufemistic „vanatori” doar pentru ca „ucigasi” si „criminali” nu sunt totusi termeni care sa fie folositi cu atata dezinvoltura in CV, la rubrica „hobby”. Doar cand sunt intre ei, dezaxatii patibulari, isi lauda pe sleau naravurile sanguinare, asa cum dealtfel le place.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Evident ca aceste scrieri, cu exemple concrete din lumea buna care arata ca vanatoarea poate sa fie interzisa in societatea democratica, sunt niste scrieri care produc o mare fericire vanatorilor. Criminalii in serie care se distreaza omorand alte fiinte, sunt atat de aberanti incat nici nu pot sa isi analizeze ‘pasiunea’ ci considera ca este dreptul lor sa ucida din placere. Oricum, intre cei tineri, cel care ucide din placere devine simbol al imbecilitatii… asa ca viitorul suna bine, din acest punct de vedere. O sa trebuiasca sa analizam cum putem interzice vanatoarea in Romania!

   Apreciază

 3. peterlengyel zice:

  Albania interzice vânătoarea pe teritoriul său
  „Incapacitatea autorităţilor de a stăpâni vânătoarea şi comerţul ilegal de animale sălbatice se află la originea acestui masacru de netolerat”, a remarcat Astrit Beko, responsabil al unei asociaţii de vânători albanezi.
  http://www.capital.ro/albania-interzice-vanatoarea-pe-teritoriul-sau.html

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s