Rezervația Biosferei Urdaibai – Spania

Rezervația Biosferei Urdaibai este situată în Spania – Țara Baștilor, în nordul Peninsulei Iberice, la malul Oceanului Atlantic, în Golful Biscaya. Este o zonă de estuar, la vărsarea râului Oca în apele oceanice. Un sistem hidrografic destul de difuz, cu niște cursuri de ape ce se anastomozează în zone înmlăștinite, aflate sub influența apelor marine care urcă în estuar odată cu fluxul… în fiecare zi, apoi se retrag la reflux. Zona are mlaștini saline, zone cu nisipuri întinse pe care există o mare variație a nivelului apei la flux-reflux, zone costiere stâncoase, mici insule stâncoase care se ridică peste nivelul oceanului. Versanții sunt acoperiți de păduri întinse, întrerupte de mici zone înierbate. Pădurile erau cândva dominate de stejari (Quercus ilex – un stejar sempervirescent), în amestec cu frasin (Fraxinus excelsior), castan comestibil (Castanea sativa) etc; acum există mult eucalipt (Eucalyptus sp.) și specii de pin (Pinus radiata, P. pinaster), arbori cu creștere rapidă, specii plantate de către silvicultori. Se pot vedea variate specii de arbuști și subarbuști: Arbutus unedo, Daboecia cantabrica, Erica cinerea, Erica vagans, etc. În zona Urdaibai se cunosc 615 specii de plante vasculare; dintre speciile vegetale mai rare, se pot aminti Salicornia lutescens, Salicornia dolichostachya, Sueda maritima, Sueda albescens, Zostera noltii, etc. Palmieri sunt și ei prezenți, mai ales plantați ca specii ornamentale pe lângă locuințe, dar și prin „sălbăticie”.

Fauna este și ea diversă, atât cea terestră, cât cea marină, și evident și cea din zona ecotonală, a coastelor și zonelor umede. Este prezent marele fluture ochi de păun de noapte (Saturnia pyri). Diversitatea de nevertebrate marine este foarte mare; există pe aici variate specii de crabi (spre exemplu Carcinus maenas), anelide (Nereis, Arenicola etc), variate scoici (de ex. Cerastoderma edule). Se cunosc de aici 318 specii de vertebrate. Ihtiofauna cuprinde specii rare (Alosa alosa, Chondrostoma miegii, Chondrostoma toxostoma), dar și somoni atlantici, anghile, crap, etc. Dintre amfibieni, este de menționat Rana iberica. Substratul calcaros a dus la dezvoltarea unui endocarst bine reprezentat: există în zonă mai multe peșteri, dintre care unele prezintă și picturi rupestre, în sectoare care sunt închise publicului: picturi cu bizoni și cai pe care omul preistoric îi vâna în peisajul natural, sălbatic.

Guvernul Basc împreună cu UNESCO au declarat înființarea Rezervației Biosferei Urdaibai în anul 1984, iar prin Legea 5/ 1989, Parlamentul Basc a detaliat modalitățile de conservare și management din aria protejată. Zona protejată are 17-20 km lungime și maxim 12 km lățime, o suprafață de 21.992 hectare, situate între nivelul mării și 810 m altitudine. În interiorul Rezervației exista 22 de așezări umane, printre care Mundaka, Gernika, Busturia, Bermeo etc… totalizând cca. 45.000 de oameni. Gernika este reprezentată pe o pictură a lui Picasso, o lucrare simbolizând dezastruoasele situații ale bombardamentelor din Războiul Civil. Pescuitul, silvicultura și sectorul turistic sunt principalele domenii de activitate ale oamenilor zonei. În 2004 au fost în zona 8,1 milioane de vizitatori, mare parte din Franța învecinată.

Zona este inclusă în rețeaua Natura 2000, pe baza directivei Păsări, SPA ES0000144… se cunosc de aici 245 specii aparținând avifaunei: lăcar de pipirig (Acrocephalus paludicola), rață porumbacă (Marmaronetta angustirostris), rață neagră (Melanitta nigra), rață catifelată (Melanitta fusca), rața de ghețuri (Clangula hyemalis), eider (Somateria mollisima), furtunar (Puffinus mauretanicus), ielcovan (Puffinus puffinus), furtunar cu coadă scobită (Oceanodroma leucorhoa), alcă nordică (Uria aalge), barză neagră (Ciconia nigra), cristel de câmp (Crex crex), uligan pescar (Pandion haliaetus), cormoran moțat (Phalacrocorax aristotelis) care are aici peste 40 perechi, sitar de mal nordic (Limosa lapponica), etc. Din anul 2000, o suprafață de 4.000 hectare de la 0 la 50 m altitudine, devine Arie de Importanță Avifaunistică ES035, importantă pentru speciile furtunar comun (Hydrobates pelagicus) cu peste 500 perechi cuibăritoare, lopătar (Platalea leucorodia) cu cca 120 de exemplare, șoim călător (Falco peregrinus) ce are aici 3-4 perechi cuibăritoare. Există și două situri pe baza Directivei Habitate, SCI ES2130007 și ES2130006.

Din 1992-1993, guvernul spaniol include Urdaibai în lista siturilor Ramsar, sub denumirea Ria de Mundaka-Guernika, pe 1.009,17 hectare; în formularul de desemnare se menționează existența unor specii interesante, printre care evident numeroase specii de păsări amintite mai înainte, dar și mamifere (nurca – Mustela lutreola, liliac mediteran cu potcoavă – Rhinolophus euryale).

Administrația Rezervației Biosferei Urdaibai derulează variate programe de educație ecologică, cercetare de biodiversitate, administrarea teritoriului, proiecte de reconstrucție ecologica etc. UNESCO Etxea a dezvoltat numeroase proiecte în zonă, conferințe anuale focalizate pe dezvoltare durabilă, proiecte de educație ecologică, schimburi de experiență cu tineri din alte țări șamd. Au fost interesante istorisiri despre experiențele locale, de ascultat legende despre trecut, despre baștii atât de diferiți de restul oamenilor, despre bătrânul stejar din Gerika unde cei deștepți și puternici se adunau pentru luarea deciziilor majore. Și debate-uri, apoi discuțiile despre viitor…

PS. În vara anului 2003, UNESCO Pro Natura (România) și UNESCO Etxea (Spania) au organizat un schimb de experiență în care tineri interesați de conservarea biodiversității au avut ocazia să viziteze mai multe arii protejate, unde au putut observa realitățile locului, au avut discuții cu experți locali șamd: Rezervația Biosferei – Parcul Național Munții Rodnei, Rezervația Biosferei Urdaibai, Parcul Natural – Rezervația Biosferei Bardenas Reales, zone montane din Pirineii Occidentali etc. Aceste imagini au fost făcute în acea vizită din 2003, în Rezervația Biosferei Urdaibai (imagini diapozitive scanate). Mulțumiri colegului dr. Cosmin Manci pentru ajutorul acordat la determinarea speciilor.

Plantație de eucalipți și pini

Ulex europaeus

Arbutus unedo

Anemonia viridis

Kiwi (Actinidia deliciosa)

Lacerta schreiberi (?)

Cerambyx (cerdo?, velutinus?)

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Rezervația Biosferei Urdaibai – Spania

 1. Stefania zice:

  Mi-a facut o deosebita placere sa vad locuri de vis, aici, la d-voastra. Absolut superbe imaginile. Va multumesc mult, ca impartasiti cu noi, aceste frumuseti. O zi minunata va doresc! 🙂

  Apreciază

 2. elena zice:

  Foarte interesant!Locuri sublime care merita vizitate!Felicitari pentru momentele surprinse!Sa ne impartasiti in continuare cat mai multe experiente de-ale dummeavoastra!

  Apreciază

 3. Pingback: FOTO Rezervația Biosferei Urdaibai – Spania | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. Maravilloso lugar de la naturaleza original, espero q lo conserven para siempre… Aquí en México tenemos magníficos lugares naturales, pero en riesgo latente de los intereses particulares de apropiarse de los recursos con el pretexto del desarrollo turístico sustentable. Tengan cuidado de esas políticas privatizadoras.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s