Foz de Arbayun – Spania

Foz de Arbayun este un canion adânc situat în nordul Spaniei, la sud de Pirinei. În calcar și dolomit din zona muntoasă Sierra de Leyre, săpat prin adâncirea râului Salazar, canionul are cca. 5,6 km lungime si pereți verticali de cca. 300-385 m; 57 de peșteri cunoscute până acum… zone inaccesibile și ferite de agresiunea umană, un miracol al naturii în lumea vestului european. Vegetația este dominată de stejari (Quercus rotundifolia, Q. pubescens, Q. pyrenaica, Q. faginea, Q. humilis) și fagi (Fagus sylvatica), dar apar și tei (Tilia platyphylos), tisa (Taxus baccata), ienuperi (Juniperus communis, J. phoenicea, J. oxicedrus), pini (Pinus sylvestris), … Ilex aquifolium, existând aici cca 30 de specii de arbori și arbuști. Sunt prezente specii de plante endemice ale Pirineilor: Saxifraga longifolia, Valeriana longiflora, Petrocoptis hispanica etc.

Din 1975, zona este declarată rezervație naturală, pe 1.164 ha. Din septembrie 2006 este și sit Natura 2000 SCI ES2200012 de 1.642,12 hectare, cuprinsă altitudinal între 420 și 1086 m, aparținând de regiunea biogeografică mediterană; situl Natura 2000 SPA ES0000125, desemnat în 1990, are o suprafață de 8.375 hectare, între altitudinile 800 și 1355 m; în formularul standard al acestui SPA se arată prezența aici a peste 400 perechi cuibăritoare de vulturi pleșuvi suri (Gyps fulvus), 2-3 perechi de herete vânăt (Circus cyaneus), 2 perechi de acvilă pitică (Hieraaetus pennatus), peste 20 perechi de gaie roșie (Milvus milvus), 1 pereche de zăgan (Gypaetus barbatus), 16 perechi de vultur hoitar (Neophron percnopterus) 2 perechi de acvilă de munte (Aquila chrysaetos), peste 3 perechi de buhă mare (Bubo bubo), peste 5 perechi de șoim călător (Falco peregrinus), peste 30 perechi de stăncuța de munte (Pyrrhocorax pyrrhocorax). Această arie protejată adăpostește cea mai mare colonie de vulturi pleșuvi suri (Gyps fulvus) din provincia Navarra și din nordul Spaniei, dar cuibărește aici și șerparul (Circaetus gallicus), acvila porumbacă (Hieraetus fasciatus), gaia brună (Milvus migrans), mierla de piatră (Monticola saxatilis) mierla albastră (Monticola solitarius), lăstunul de stâncă (Ptyonoprogne rupestris), drepneaua mare (Apus melba) etc. Dintre mamifere, de menționat este desmanul (Galemys pyrenaicus), un mamifer mic semiacvatic, apoi geneta (Genetta genetta), dar există pisică sălbatică (Felis silvestris), bursuc (Meles meles), mistreți (Sus scrofa) etc… iar pe lângă apă este prezentă vidra (Lutra lutra). De menționat dintre speciile de insecte de interes pentru conservarea biodiversității, este croitorul fagului (Rosalia alpina) și rădașca (Lucanus cervus), iar dintre reptile, șarpele lui Esculap (Elaphe longissima).

Din cele enumerate este evident că această zonă este o extraordinară valoare nu doar peisagistică ci și pentru biodiversitate, mai cu seamă prin speciile de păsări care cuibăresc pe pereții de stâncă…. Dacă te gândești la sute de perechi de vulturi… ceva extrem de interesant. Sper să vizitez din nou zona în luna care urmează.


© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Foz de Arbayun – Spania

  1. Stefania zice:

    Uluitoare imagini, din nou. Va multumesc foarte mult ca le impartasiti cu noi.
    O seara frumoasa va doresc! 🙂

  2. Anca V. zice:

    Spectaculos peisaj!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s