Parcul Natural Bardenas Reales – Spania

Bardenas Reales, o zonă semideșertică din nordul Spaniei, între Pamplona și Zaragoza, este o arie nelocuită de oameni, ce se extinde pe 41.845 hectare, cu lungime nord-sud de 42 km și o lățime est-vest de 24 km; altitudinea este cuprinsă între 280 și 659 m. Substratul geologic este reprezentat de argile, gresii și calcare, depozite aluvionare de cca. 4 km grosime, aduse din zonele mai înalte ale Pirineilor și depozitate în zona depresionară pe parcursul Terțiarului și Cuaternarului. Apele, vântul, soarele etc erodează și modelează rocile în variate forme, cele mai reprezentative formațiuni fiind martorii de eroziune cu aspectul unor mese tabulare, cu platouri orizontale și versanți abrupți; există canioane, paleocanale, ravene, dealuri, peisaje ondulate cu sărături și mlaștini sărate ascunse prin adâncituri, firave cursuri de ape în general temporare, arii de “bad-lands” din care se ridică martori de eroziune aciculari, piramidali etc. Bardenas Albă este zona centrală, mai uscată-deșertică, iar Bardenas Neagră situată în sud-est, are precipițatii care permit existența vegetației mai consistente.

Climatul este uscat-semideșertic, cu precipitații anuale de 410-550 mm, ploile torențiale apărând mai ales primăvara și toamna, când apa este scursă rapid prin torenți; verile sunt secetoase și fierbinți… temperatura maximă ajungând la 44 grade C. Variabilitatea precipitațiilor este vizibilă când constați că la stația meteorologică Bunuel în anul 1959 au fost măsurate 850 mm iar în 1985 au fost doar 186 mm precipitații. Vegetația este caracteristică semideșerturilor, cu specii ierboase rezistente la uscăciune, stepe, zone cu tufărișuri țepoase, uneori petece de vegetație lemnoasă constituită din ienuperi, și mici oaze în zone care păstrează apă; există o scurtă perioadă de înflorire, care se manifestă după ploile torențiale. Dintre speciile de plante rare, de interes pentru conservare sunt Ziziphora aragonensis, Limonium ruizii, Narcisus triandus etc. Cele câteva cursuri de apă au preponderent curgere sezonieră, mare parte din an, mai cu seamă în verile călduroase neexistând cursuri de apă la suprafață cu excepția unor artere apropiate de Ebro. Fauna este interesantă, existând aici 8 specii de pești, 8 specii de amfibieni (pe lângă ape) dintre care mai importante pentru conservare sunt Discoglossus galganoi, Pelobates cultipes, 10 specii de reptile, printre care Vipera latestei și șopârla scincid Chalcides bedriagai; se cunosc de aici peste 100 de specii de păsări cuibăritoare; incredibil de diversă este fauna de păsări răpitoare, reprezentată de 24 de specii dintre care 20 cuibăresc în Bardenas Reales. Dintre mamifere, interesanta este geneta (Genetta genetta).

În 1986 au fost înființate două rezervații naturale, iar din 6 aprilie 1999 există protecția legală oferită de Parcul Natural Bardenas Reales, care se extinde pe 39.274 hectare. Din data de 7 noiembrie 2000, Bardenas Reales a devenit Rezervație a Biosferei, pe aceeași suprafață cu Parcul Natural, fiind a 17-a rezervație a biosferei din Spania. Pe baza Directivei Păsări a UE, aici există înființate 2 SPA. Situl Natura SCI, propus în 1999, 2000 ES2200037, are o suprafață de 57.601,42 hectare, cu altitudine cuprinsă între 247 și 660 m; este situat în regiunea biogeografică mediteraneană; aici se estimează existența a 11-50 exemplare de buhă mare (Bubo bubo), 500-1.000 de exemplare de pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus) 6-10 exemplare de șoim călător (Falco peregrinus), 55 perechi de vultur pleșuv sur (Gyps fulvus), 50-100 de exemplare de vultur hoitar (Neophron percnopterus), 100-250 indivizi de găinușă cu suliță (Pterocles alchata), 250-500 de exemplare de găinușă de nisip (Pterocles orientalis), 100-250 de exemplare de stăncuță de munte (Pyrrhocorax pyrrhocorax), 1-5 indivizi de spârcaci (Tetrax tetrax), 10 perechi de cuc pestriț (Clamator glandarius), 20 perechi de caprimulg cu gât roșu (Caprimulgus ruficolis) etc.

Agresiunea umană este produsă de pășunat (cu vite, capre etc), încercări de cultivare agricolă cu irigare, plantare de arbori, existența unei baze militare a forțelor aeriene și a unor zone de antrenament… iar prima duminică din iunie în fiecare an sunt demonstrații contra acestei baze militare. Până în secolul 19 existau pe aici bandiți care țineau în teroare comunitățile umane de la periferia semideșertului; bandiții erau oameni “refugiați din fața legii”, care locuiau peisajul lipsit de ospitalitate, dar greu de controlat de către organele de ordine. Acum este în creștere turismul pe bază de aventură, ca și vizitele naturalistice, observarea biodiversității etc.

PS. În vara anului 2003, UNESCO Pro Natura (România) și UNESCO Etxea (Spania) au organizat un schimb de experiență în care tineri interesați de conservarea biodiversității au avut ocazia să viziteze mai multe arii protejate, unde au putut observa realitățile locului, au avut discuții cu experți locali șamd: Rezervația Biosferei – Parcul Național Munții Rodnei, Rezervația Biosferei Urdaibai, Parcul Natural – Rezervația Biosferei Bardenas Reales, zone montane din Pirineii Occidentali etc. Aceste imagini au fost făcute în acea vizită din 2003, în Bardenas Reales (imagini diapozitive scanate).

Pterocles sp.

Gyps fulvus

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Biodiversitate in Europa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Parcul Natural Bardenas Reales – Spania

  1. Stefania zice:

    Mi-a facut o deosebita placere sa vizitez, virtual culmile Spaniei, datorita d-voastra. N-am vizitat niciodata Spania. Va multumesc mult.
    O seara frumoasa va doresc! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s