Mortalitate în masă a liliecilor

 

La data de 19 februarie 2012, în Cheile Bicazului am observat lilieci morți prin zăpadă. Se vedeau urme de deplasare a lor la suprafața zăpezii și la finalul urmelor era animalul mort, sau încă viu… Unii dintre ei mai aveau mișcări spasmodice… ritmice… ca și cum ar fi zburat. Am văzut și un exemplar în cădere… căzut lângă noi: avea doar vârful aripilor în afara zăpezii. Altul în zbor, arăta că nu mai are mult. Locul de care vorbesc este exact în zona cu construcțiile de lemn utilizate (mai ales vara) ca loc de vânzare a suvenirurilor, aval de Podul Ungurilor. Doar acolo erau pe o distanță de cca 15 m, cca 15 exemplare, inclusiv cel care a căzut în fața noastră. Mare parte erau înghețați bocnă, alții erau deja destul de evident de o vreme mai îndelungată pe mormanele de zăpadă, unele mai mișcau. Aparent, exemplarele din zăpadă nu prezentau probleme vizibile. Locul este sub un perete de stâncă de mare înălțime, cred că are peste 200 m. Am văzut liliac care a pornit în zbor din ceva fisură aflată probabil la 80 m înălțime. La cca 10 m de acest loc curge apa care a săpat cheile. Există pădure dincolo de apă, mai ales molizi.
Alte exemplare moarte erau vizibile pe marginea șoselei, în aval de acest punct. La un loc unde am oprit, am văzut 3 exemplare pe o distanță de cca 10 m. Erau presărate cam în aceeași densitate așa că evaluez că se puteau vedea doar pe lângă drumul din Chei, cca 100 de exemplare, concentrate în locul cu căsuțele de lemn/ magazine suveniruri aval de Podul Ungurilor și aval de acestea. Nu cred că aveau tendința să zboare doar pe acolo, iar pădurea, apa, stâncăriile etc ocupă mare parte a peisajului, zăpada este adâncă și dacă ele pică de sus se pot afunda încât le observi doar dacă te apropii tare. Desigur că unele erau stâlcite de mașini, altele băgate în zăpadă… roase de câini vagabonzi etc. Nu se știe câți au căzut prin pădure, pe stânci, agățați de tufe etc, dar dacă este similară acoperirea cu cea din zona observabilă, atunci este vorba de mai multe mii de exemplare.

 

Imediat ce am văzut situația, l-am sunat pe directorul parcului, Hegyi Barna, să trimită în zonă angajați ai parcului, să ia probe. Un exemplar a fost trimis la Universitatea din Cluj. Am vorbit cu dl prof. Coroiu, și îmi zicea că la peștera Huda lui Papară din Apuseni au observat recent mortalitate în masă, sute de exemplare sau mii, și ca va face o descriere a situației.

Cred ca ar fi bine de aflat dacă ați remarcat ceva asemănător prin alte zone. Dacă acest fenomen este generalizat, atunci… nu e bine…

 

© dr. Peter Lengyel

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Mortalitate în masă a liliecilor

 1. Kémenes Árpád zice:

  Nagyon jó ismerője a Békás szorosnak mivel itt nőttem fel Mármint Gyergyóban nem is vagyok fiatal 7X szabadidőm nagy részét itt töltöttem ,töltöm Hagymások és a környék Nagyon megrendített a denevérek pusztulása Amint tudjuk nagy a gépkocsik forgalma ,főkép a nagy teherautók ezeknek a káros gázok kibocsátása nem elhanyagolható ! ! Nagyon sokszor lehet látni amikor szélcsend van egy szürkés fátyol lebegését az egész szoros felett ,ez mind a kibocsájtott gázoktól van Mármint a gázok bekerülnek a repedésekbe ,a denevérek tartózkodás helyeikre ,vajon nem ez okozza-okozta a pusztulásukat ? ? ?tisztelettel Kémenes

 2. Baczó Zoltán zice:

  Nagy valószínűséggel a „White Nose” szindróma okozza a denevérek halálát. 2006ban figyeltek fel először erre a problémára az USAban, azóta a betegséget okozó gombát – Geomyces destructans – megtalálták több európai országban 2010ben, többek között Magyarországon is! Veszélyes egy betegség, foggalmam sincs hogyan lehet védekezni ellene, de a világhálón böngészve találni több angol nyelvü anyagot a témában.
  http://gerritvynphoto.com/blog/multimedia/white-nose-syndrome/
  üdvözlettel,
  Zoltán

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s