Grindul Lupilor

Parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, Grindul Lupilor este o lungă fâșie de nisip: cca. 25 – 30 km lungime și 2-3 km lățime în locurile cele mai late. Este mărginită de apele salmastre lagunare ale lacurilor Zmeica și Sinoe, grindul fiind astfel un fel de uscat intermitent, întrerupt de mlaștini și canale, zone cu revărsări mari de ape în primăvară, uscat care “leagă” marginea dobrogeană de pe la Sinoe de litoralul aflat către Gura Portiței… peste apele uriașei lagune. Evident că un astfel de loc poate să fie ideal pentru existența unui paradis al păsărilor… ceea ce de facto aici chiar există.

Nisipul este depus recent (holocen), ca și al altor grinduri din actuala lagună. Un peisaj cu vegetație stepică în zonele mai înalte, cu zone înmlăștinite pe marginile apelor, uneori tufărișuri și câțiva arbori… zone sărăturate acoperite parțial de Salicornia, ape liniștite. Interesante sunt acele adâncituri cu apă foarte mică ce reprezintă locuri de hrănire pentru variatele specii de păsări de baltă, un adevărat paradis al limicolelor. Zonele stepice locuite de pasărea ogorului (Burhinus oedicmenus), popândăi (Spermophilus citellus), loc de vânătoare pentru acvila pitică (Hieraaetus pennatus)… pereți de loess în care cuibăresc prigoriile (Merops apiaster)… și atâtea și atâtea alte aspecte interesante… ce poate să fie mai splendid?

Zona strict protejată a Grindului Lupilor are o suprafață de 2.075 hectare. Desișuri cu mistreți, la un număr extraordinar de mare (în 2010) prin zona strict protejată… poate chiar prea mare pentru a permite cuibărirea cu succes a multor specii de păsări care își depun ouăle și își cresc puii la nivelul solului… Șacalul este și el prezent în număr destul de mare. Vegetația devine dominată de buruienișuri înalte, astfel că apar probleme pentru păsările care au nevoie de locuri deschise. Mai atractivă pentru păsări (și pentru ornitologi) este zona tampon de la intrarea grindului dinspre Sinoe, un peisaj unde există prezență umană destul de consistentă, de la exploatarea stufului până la pescuit, dar și ape mici pline de limicole și alte păsări, destul de obișnuite cu existența umană. Pe baloții de stuf există un cuib de barză albă, locuit de mulți ani de zile… și fotografiat în nenumărate ipostaze.

Un loc bun de cazare în zonă este Cabana Cocorul – Centrul de Monitorizare Ornitologică Grindul Lupilor administrată de ARBDD, construcție aflată în zona strict protejată. Din păcate, este cam departe de locurile bune de observat păsările, pe un drum de nisip plin cu uriașe băltiri în perioada de primăvară… ape având uneori adâncime chiar prea impresionantă până și pentru o mașină de teren puternică. Deși pescuitul este interzis în mod teoretic, totuși Canalul 5 este un loc prea atractiv pentru pescarii care vin la prins crapi (Cyprinus carpio) cu exemplare și de 8 kg, plătică (Abramis brama), somn (Silurus glanis), biban (Perca fluviatilis), șalău (Stizostedion lucioperca) etc.

Foarte importantă este și insula Ceaplace, unde există o colonie de cuibărire a pelicanilor, inclusiv una dintre cele 3 locuri din România unde cuibărește pelicanul creț (Pelecanus crispus) – în 2005 fiind raportate de aici 90 de perechi dintre cele cca 1.500 de perechi europene aparținând acestei specii. Aici a fost instalată o platformă de cuibărire din lemn acoperit cu stuf, fixată pe piloni, pentru a asigura suprafața necesară cuibăririi pelicanilor, dealtfel, această insulă din nordul lacului Sinoe, are doar 0,6 hectare, are formă de semicerc-inel-întrerupt similar formei unui atol; insula ca și un luciu de apă din jurul ei este zona strict protejată pe o suprafață de 117 hectare.

Decât a povesti prea mult, poate mai bine este să privim imaginile acestei realități incredibil de frumoase, poate nebănuite pentru mulți oameni. Un asemenea loc atât de splendid se afla totuși sub presiunea dezvoltatorilor imobiliari… din fericire criza actuală a dus la terminarea chefului de viață a acestora, cel puțin pentru o perioadă. Dar cum va fi mai departe?


PS. Mulțumiri sincere pentru colegii care au ajutat la clarificarea apartenenței unora dintre exemplarele aflate în imagini (Szilárd Daróczi, dr. Ion Constantin).

work in progress

Egretă mică (Egretta garzetta)

Pelicani comuni (Pelecanus onocrotalus)


Peisaj caracteristic pe Grindul Lupilor

Colonie de cuibărire a pelicanilor pe Insula Ceaplace

Colonie de cuibărire a cormoranilor

Cormorani mari (Phalacrocorax carbo)


Lebede de vară (Cygnus olor)

Gâște de vară (Anser anser)

Sitari de mal (Limosa limosa)

Sitar de mal (Limosa limosa)


Pescăruși râzători (Larus ridibundus)

Fugaci roșcat (Calidris ferruginea)

Fugaci roșcat (Calidris  ferruginea)

Egretă mică (Egretta garzetta)

Știuci (Esox lucius) exemplare mici capturate…

Piciorong (Himantopus himantopus)

Egretă mare (Casmerodius albus/ Egretta alba)

Lopătar (Platalea leucorodia)

Lopătar inelat, fotografiat la Grindul Lupilor la 23 iunie 2010, iar conform datelor obținute de Szilárd Daróczi (Milvus) acest exemplar a fost inelat în Delta Dunării de către dr. Kiss J. Botond la 15 iunie 2003, la lacul Sinoe. Are inelul de aluminiu cu seria ROB102.

Țestoasă de baltă (Emys orbicularis)

Pelicani creți (Pelecanus crispus)

Fluierar de mlaștină (Tringa glareola)

Nagâț (Vanellus vanellus)


Fluierar de mlaștină (Tringa glareola)

Herete de stuf (Circus aeruginosus), femelă

Prundăraș de sărătură (Charadrius alexandrinus)

Bătăuș (Philomachus pugnax)

Herete sur (Circus pygargus)

Fluierar de lac (Tringa stagnatilis)

Pescărița mare (Sterna caspia)

Stârc cenușiu (Ardea cinerea)

Bătăuș (Philomachus pugnax)

Ciocîntors (Recurvirostra avosetta)


Călifar alb (Tadorna tadorna)

Fugaci pitic (Calidris minuta)

Piciorong (Himantopus himantopus)

Prundăraș de sărătură (Charadrius alexandrinus)

Ciovlică ruginie (Glareola pratincola)

În vara lui 2011 luciul de apă de la partea dinspre intrare a grindului a secat (temporar)

Șarpe de casă (Natrix natrix)

Barză albă (Ciconia ciconia)

Hyles euphorbiae

Presura sură (Emberiza calandra)

Vânturel roșu (Falco tinnunculus), lângă cuib


Prigorie (Merops apiaster)

Săparea galeriei  care va avea cuibul la capătul ei

Oferirea de cadouri pentru femelă sub forma unor insecte prinse de mascul

Acuplarea

Popândău (Spermophilus citellus)

Acvilă pitică numită și acvilă mică (Hieraaetus pennatus / Aquila pennata)

Are un popândău în gheare

Pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus)

Turturică (Streptopelia turtur)

Erete de stuf (Circus aeruginosus) cu prada… silvie cu cap negru (Sylvia atricapilla)

În octombrie 2012 zona de la intrarea pe Grindul Lupilor care în general este acoperită de ape, rareori secată, acum era acoperită de vegetație, ca rezultat al secetei și caniculei din vara anului 2012. Un peisaj care altădată era plin de păsări de baltă, era acum totalmente diferit… doar câte un erete plutea peste stufărișuri. Incredibil cât de multe se schimbă în peisaj, inclusiv ca dinamică a faunei… de la o vizită la alta în această minunată zonă.

773

La o vizită din 11 decembrie 2010, erau aici câteva exemplare de pescăruș asiatic (Larus ichthyaetus), o specie rar observată pe la noi; păsările stăteau destul de departe, condițiile de lumină erau submediocre, ceea ce se și vede în imagini…

793 853

695

Pasărea omătului (Plectrophenax nivalis), 11 decembrie 2010…

696DSC_0123 DSC_0128

… septembrie 2016

dsc_3115dsc_3125dsc_3134dsc_3148dsc_3151dsc_7863dsc_7870dsc_7881dsc_7885dsc_7887dsc_7891dsc_7892

dsc_2879dsc_2881dsc_2890dsc_2897dsc_2756dsc_2764dsc_2771dsc_2780dsc_2863dsc_2785dsc_2791dsc_2794dsc_2797dsc_2803dsc_2806dsc_2809dsc_2812dsc_2815dsc_2820dsc_2824dsc_2827dsc_2839dsc_2842

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Dobrogea si Delta Dunarii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Grindul Lupilor

 1. valentin tigau zice:

  Nu ma mai satur, privindu-le!

  Apreciază

 2. numisgiba zice:

  superrrrrrrrrrrrrrrrr, o placere
  sunt invidios pe autor

  tine-ti-o tot asa

  Apreciază

 3. Mircea zice:

  Superb!

  Apreciază

 4. Marius zice:

  Ce parc eolian (ce localitate?) se vede in ultimele poze?

  Apreciază

 5. michelesato zice:

  i hope you could send some shots of your to the ramsar mosaic!

  i am fan of this site!
  cheers from brazil

  Apreciază

 6. Puiu Coroiu zice:

  Ma desfat de multa vreme cu ce face omul asta cu aparatul foto, dar „Grindul Lupilor” se detaseaza de orice am vazut! Pana acum puteam banui ca are un hobby „bolnav” dar nimic nu este mai profesional decat ceea ce am vazut aici… Domnule, parerea mea este ca trebuie sa pui mana pe o camera de filmat; as risca sa spun ca am avea sansa sa vedem documentare ca pe Discovery. Felicitari!

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Va multumesc pentru apreciere, stimate domnule profesor Coroiu. Cat priveste filmatul, in ultima vreme am tatonat domeniul, si cred ca as putea sa fac pe regizorul, daca as avea la dispozitie cativa cameramani si echipamentele aferente. Costul echipamentelor de filmat este undeva pe la 0,5 milioane de euro daca este sa aiba sens toata implicarea, apoi pentru a avea buget adecvat pentru filmare…(mai ales), dar si pentru documentare prealabila, montaj, promovarea filmului… implicarea profesionistilor de la prima secunda pana la ultima… exista cateva aspecte mai dificil de rezolvat in actualul context financiar. Daca ar fi vorba de fotbal, box, frunze desenate stilizat si alte asemenea, ar fi bani, dar asa….

   Apreciază

 7. J O Helldin zice:

  Really really great shots, Peter! I love them all!

  Apreciază

 8. Nu ne mai saturam sa vedem operele tale. caci sunt opere!
  Chiar acum trimit aceste materiale lui Gogu Bogdan Mircea, caci site-ul lui cormoran s-a desfiintat.
  Te asteptam cu alte asemenea „mununi” !!!

  Apreciază

 9. Domnule Lengyel, sa va dea Dumnezeu sanatate si putere pentru inca astfel de superbe dezvaluiri si imagini din lumea asta a noastra, pe care o iubiti fara margini!

  Apreciază

 10. Sunt imagini superbe care reusesc sa transmita emotia si bucuria pe care ati trait-o cand ati apasat pe butonul de declansare de la aparat….domnul Coroiu are dreptate, sunt sanse mari sa vedem un documentar gen Discovery si sa faceti istorie in ce priveste o lume frumoasa, necunoscuta multor…decat prin intermediul unor astfel de imagini superbe 🙂

  Apreciază

 11. Rodica. zice:

  chiar daca pana acum n-am vazut Delta, sunt asa de fericita c-am reusit cel putin sa admir fauna unui locsor din rezervatie , sa am idee cum arata anumite pasari despre care auzisem numai la scoala…
  Multumesc din suflet autorului acestui filmulet si astept cu nerabdare alte peisaje.

  Apreciază

 12. Pingback: FOTO Grindul lupilor sau paradisul păsărilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

 13. Cristi zice:

  Ca un fotograf amator pasionat de Delta, va invidiez pentru numarul si diversitatea pasarilor „capturate”. In prima faza am crezut ca Prigoria este acelasi lucru cu Ivan Pescarul, dar, documentandu-ma, am vazut ca sunt specii diferite. Si cum eu, din barca, cu 200mm n-am reusit niciodata sa imortalizez bine un Ivan Pescarul, din cauza vitezei cu care se misca si a dimensiunilor reduse, „invidia” crestea 🙂

  As vrea sa va intreb daca si Prigoria este la fel de rapida, deoarece ca si dimensiuni pare similara. Si care ar fi diferentele dintre cele doua specii care l-ar ajuta si pe un necunoscator sa le deosebeasca?

  Multumesc anticipat pt raspuns si… la mai multe specii.

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   Pescarelul albastru ajunge la 17-19 cm, din care cca 4 cm este ciocul, iar prigoria ajunge la 25-29 cm, adica este mult mai mare. Agilitatea prigoriilor este mare, dar parca la pescarelul albastru aflat in zbor viteza este mai evidenta, poate si din cauza dimensiunilor ei mai mici… cand zboara pare un glont metalizat albastrui-verzui. Diferentele dintre pescarelul albastru (Alcedo atthis) si prigorie (Merops apiaster) sunt foarte multe, similaritatea fiind ca ambele sunt foarte frumos colorate. Pescarelul albastru este prezent pe langa ape, unde singuratic vaneaza pesti; are penajul albastru-verzui dorsal, cu partea ventrala portocalie iar ciocul este foarte mare. Prigoria este o pasare a zonelor inierbate deschise dar avand si tufarisuri sau arbori izolati; cuibareste in colonii, iar coloritul este caracterizat de capul si spatele cafeniu, barbia galbena, partea ventrala albastra samd. Cred ca in poze se vede destul de bine cum arata.

   Apreciază

 14. Pingback: Ecologistul ideal și totuși real | TOTB.ro - Think Outside the Box

 15. Pingback: Grindul Lupilor | Romanian Turism

 16. Bogdan Paranici via FB zice:

  FABULOS

  Apreciază

 17. Piero Casagrande via FB zice:

  very compliments, fantastic reportage

  Apreciază

 18. Satya Sophia via FB zice:

  Beatiful pics

  Apreciază

 19. Andrew Odogwu via FB zice:

  Very nice shots Peter. I’m thinking of going to the Danube delta soon, could you give me some info?Thanks.

  Apreciază

 20. Paul Silva via FB zice:

  great reportage! very, very good

  Apreciază

 21. Amir Gorji via FB zice:

  Dancing Birds . . .

  Apreciază

 22. Pingback: 7 locuri spectaculoase din România în care nu ai voie să intri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s