Zboruri cu balonul prin Maramureș

Imaginile cu peisaje naturale sau antropizate privite de sus, dau întotdeauna o înțelegere mai bună a realităților decât dacă trebuie să ne rezumăm doar la cele care pot fi făcute de la nivelul solului… Însă a ajunge la înălțimea dorită la acele locații pe care le consideri tipice și fotografiabile cu riscuri acceptabile, la momentele care contează… când lumina este cea dorită și poți surprinde splendoarea pe care mulți sunt constrânși doar să și-o închipuie… A ridica în văzduh echipamente și corpul uman capabil să le utilizeze, este mai ușor de zis decât de făcut…

Cât de mare este oare utilitatea educativă și impactul vizual produs de imagini relevante despre peisaje rurale maramureșene privite de sus, gospodării și biserici de lemn, circuri glaciare și stâncării, păduri și zone înierbate, cursuri de ape și zone lacustre, Sighetul – capitala voievodală?


Balonul cu aer cald este o variantă de zbor destul de interesantă dacă dorești să faci imagine fotografică și film cu peisajul în care trăim. Dacă zbori cu avionul nu prea ai timp să încadrezi ceea ce ai dori, din cauza efectului vitezei de zbor dacă zbori mai jos; dacă zbori mai sus, din cauza înălțimii pierzi cam mult din claritate pentru a avea o imagine bună. Elicopterul trepidează foarte tare, așa că ai nevoie de giroscop pentru filmare… așadar a rămas… balonul.

Pregătirea balonului pentru decolare

Desigur, și balonul are aspecte problematice, deoarece zborul este posibil doar în perioade cu vânt de intensitate redusă/ moderată, nu ai controlul direcției zborului decât prin ridicare/ coborâre și poziționarea în curenți de aer care au eventual direcții diferite, spațiul este redus în nacelă la un balon de dimensiuni nu extraordinar de mari șamd. Zborul este în general pe o distanță relativ scurtă, deci și varietatea peisajelor fotografiabile este limitată… A recupera balonul aterizat undeva la margine de Lume, înseamnă gasirea locației, eventual nevoia de un tractor care să urce pe drumurile înecate de noroie și adâncite încât o mașină de teren nu are cum să ajungă… La zboruri de seară, acest aspect poate deveni și mai problematic, deoarece drumuri de acces nu există în foarte multe zone, iar găsirea unui punct pe baza unor coordonate în peisajul munților Igniș, Rodnei, Țibleș sau Maramureșului este o glumă care nu este amuzantă…. plus că în balon nu ai loc pentru a mai duce și ceva minimal ce să faciliteze o înnoptare cât de cât umană… pentru câțiva oameni.

Cu toate acestea, contează până la urmă să existe un rezultat produs de fructificarea unor ocazii existente și ne-ratate. Suntem la început cu zborurile, din păcate o săptămână a fost vreme nefavorabilă zborului de dimineață și seară concomitent cu lumina necesară fotografierii de excelență, dar, totuși… am găsit câteva mici breșe între cumulonimbuși cu fulgere și tunete și plafon de nori cât vezi cu ochii, între rafale de ploaie și pulsee de vânt.

Balon prin interior

Totodată, plăcută rămâne amintirea acelor momente de botez de după zbor, când pilotul, Mihai, ține un discurs prin care simbolic îți donează peisajul pe care l-ai văzut din aer, îți pune niște iarbă pe cap, îți aprinde câteva fire de păr și toarnă niște șampanie peste tine… declarându-te spre exemplu Conte de Șugatag… și apoi ne salutăm cu Aterizări Fericite!

Încălzirea aerului din balon

Povestea zborurilor cu balonul prin peisajul maramureșean va continua la sfârșit de iulie, când vom reveni din Dobrogea…

Urcare în nacelă

Decolare!

Recuperare cu tractorul de pe dealurile din Budești

Mihai, pilotul

Altă dimineață, altă pregătire de zbor

Pregătit de decolare

Nu prea este spațiu în nacelă, mai ales dacă sunt eu acolo…

Liniște…

Vaci pe pășune

Lacurile sărate de la Ocna Șugatag și margine de Pădure Crăiască dreapta-sus

Aterizare!

Ceremonia botezului lui Roger și Adrian

© dr. Peter Lengyel

PS. “În fața celei mai grandioase priveliști din munți, botanistul umblă cu ochii în pământ după buruieni rare, iar zoologul întoarce pietrele cu bățul ca să adune viermi, coropișnițe sau alte jivine cenușii, aproape invizibile, pe care le închide cu dragoste în cutia de tinichea verde, spre a le studia după toate canoanele științei, în laborator. (…) Geograful e dator să studieze peisagiul în complexitatea sa, în care intră elemente de spațiu concret, dar mai intră și roca din care e închegată scoarța pământului, apele stătătoare sau curgătoare, viața, de la formații vegetale până la animale și grupările omenești și chiar atmosfera, care scaldă întreg peisagiul, îi dă lumină și culoare, căldură, vânturi și ploi. (…) De aceea, în geografie, importanță fundamentală are descrierea geografică, prin care se fixează fizionomia proprie a unui peisagiu, în caracterele sale permanente și obiective. Dar din cele spuse până acum putem lămuri afirmarea că geografia e mai apropiată de poezie decât oricare altă știință naturală. (…) fiecare o face pentru scopul lui deosebit: unul face artă și urmărește frumosul, celălalt face știință și urmărește adevărul. Unul caută în natură un răspuns sentimental și mai ales un acord sau un dezacord, cu sufletul său; celălalt caută caracteristici desprinse de personalitatea sa, deci permanente și obiective și le caută în vederea unei explicații științifice. (…) Idealul descrierii geografice e să caracterizeze astfel o regiune, încât să nu poată fi confundată cu nici o altă regiune de pe fața pământului. (…) Geograful și poetul – care uneori pot fi o singură persoană – trebui să aleagă esențialul din mulțimea impresiilor, să pătrundă până la sufletul peisagiului, ca să-i descopere misterul și frumosul. Adevărata descriere a naturii e o poemă în care sufletul autorului vibrează în acord cu sufletul pământului.” G. Vâlsan – Geografie și poezie, Descrieri Geografice, Ed. Științifică, București, 1964, pp. 165-172.

DSC_7138

to share or not to share?

Acest articol a fost publicat în Zboruri prin Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la Zboruri cu balonul prin Maramureș

 1. Superbe fotografii!
  Felicitari!

  Apreciază

 2. foarte frumoase fotografii!

  Apreciază

 3. foarte reusita aventura si interesant aparatul foto. Oricum felicitarii pentru munca pe care o faceti!

  Apreciază

 4. Olaru Florin zice:

  foarte faine, bravos.

  Apreciază

 5. Gopakumar zice:

  Wonderful pictures!
  Congratulations!

  Gopan

  Apreciază

 6. Larisa zice:

  nemaipomenit, felicitari pt zbor si fotografii

  Apreciază

 7. Ciprian Samoila zice:

  Fotografiile sunt superbe si foarte utile pentru ecologia peisajului. Ati trecut cumva si pe deasupra Bistritei?

  Apreciază

 8. Timea zice:

  Gratula Peter

  Apreciază

 9. vasile zice:

  foarte frumos … FELICITARI, mai ales ca am vazut lacurile de la OCNA/SUGATAG , unde ma balaceam in copilarie. pe cand Valea/Izei… BARSANA cu Manastirea. VANT BUN

  Apreciază

  • peterlengyel zice:

   vroiam la sfarsit de iulie inca o ‘campanie’ dar la ce vreme mohorata/ furtunoasa a fost… nu era cazul… iar in perioada urmatoare facem o mare tura pe lantul Carpatilor… asa ca poate dupa, prin septembrie

   Apreciază

 10. vasile zice:

  inca o intrebare din ce loc …ati ridicat balonul Sat/sugatag…Giulesti…..

  Apreciază

 11. Foarte frumos! Felicitari

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s