Tineri intelectuali la Sighet

Elita intelectuală reprezintă valoarea esenţială a unei comunităţi umane. O societate umană fără o astfel de elită coerentă, bine structurată şi capabilă de a îndeplini rolul de lider, este expusă riscului degradării în lumea concurenţială globalizată. În Lumea actuală, capacitatea creativă este cea mai mare avuţie; atragerea şi menţinerea intelectualilor, ca şi crearea unor condiţii favorabile de creativitate, reprezintă aşadar un subiect prioritar pentru orice societate umană dornică să rămână viabilă şi prosperă în contextul transformărilor ce caracterizează civilizaţia umană. Diferenţele regionale sau locale pot rezulta nu doar din 1. procentele diferite ale intelectualilor în societatea în cauză sau 2. diferenţe ale nivelului mediu de pregătire şi perfecţionare a intelectualilor pe durata existenţei, ci sunt dependente şi de 3. sinergismul din cadrul grupului, rezultat din cooperarea acestor indivizi cu capacitate de gândire performantă. Există în acest fel o mare diferenţă între 1. acţionarea doar la nivel individual (care la nivel de societate dă impresia unei mişcări cvasi-browniene) şi 2. conturarea unei cooperări consistente, sistematice şi persistente cu capacitate de autodezvoltare şi amplificare (ce poate să ducă la rezultate mai semnificative la nivelul societăţii).

Desigur, în domenii ale gândirii strategice, a capacităţii de înţelegere a trendurilor dintro societate locală ca parte a unei comunităţi regionale şi globale, precum şi a capacităţii de a influenţa cursul evenimentelor, persoane individuale geniale pot să aibă un rol uriaş. Cu toate acestea, pe termen mai lung acţiunea nu este doar la nivel individual, ci la nivel de entităţi supraindividuale care pot sa facă diferenţa între succes şi insucces pentru o comunitate mai largă din care acestea fac parte.

Ca în oricare dintre comunităţile urbane rezonabile, există şi la Sighet o elită intelectuală tânără, oameni care după terminarea studiilor superioare îşi caută aici locul printre cei asemănători. Desigur, dintre tinerii locului mulţi nu revin în zonă după terminarea facultăţii, masteratului, doctoratului… sperând în fericirea de undeva de departe, punându-şi întrebarea oare de ce ar reveni aici; printre cei plecaţi ‘definitiv’, există atât cazuri de succes cât şi cazuri lipsite de strălucire. Există alţii care au considerat că este mai bine să revină acasă şi să intre în elita intelectuală tânără a Sighetului. În general destul de atomizată, dispersă, eventual cu mici grupuleţe informale, ea include şi persoane care se integrează cu succes în elite profesionale regionale, participând la evenimente din alte locuri sau satisfăcându-şi nevoia de comunicare şi dezvoltare prin platforme virtuale de diferite feluri. Dar ce se întâmplă când ajungi acasă la Sighet, departe de contactul concret cu alţi intelectuali… rămân doar cărţile, internetul, telefoanele? Riscul plafonării, al izolării în propriul turn de fildeş, al coborârii ştachetei până la nivelul mediocrităţii imediate… al discuţiilor rezumate la banalităţi… toate acestea sunt evident prezente.

Discutând cu astfel de tineri, se conturează imaginea lipsei unei grupări mai reprezentative, în care să găseşti efervescenţă intelectuală, idei despre variate subiecte, ascultători capabili să înţeleagă ce te preocupă şi să îţi răspundă la un nivel încât să merite să porţi o convorbire. Deşi există la Sighet sute de tineri intelectuali, nu aveam până acum acea platformă care să fie destul de atractivă, diversă şi totuşi coerentă, acea comunitate a elitei tinere pe care (eventual) o visam. Structurarea unei astfel de comunităţi este un proiect fezabil şi interesant, existând acum şi oportunitatea demersului.

Există la ora actuală o embrionară, dar sănătoasă grupare în Asociaţia Valea Verde. Dezvoltarea ei naturală şi viabilă ar înseamna păstrarea unei dinamici de creştere şi structurare, de întărire a relaţiilor interumane deja existente, de includere de noi persoane cu potenţial ridicat, de menţinere a unui climat atractiv şi încurajator. Atractivitatea grupului este esenţială, astfel încât participarea să devină mai mult o soluţie decât o problemă. Complementaritatea specializărilor ajută evitarea tensiunilor şi confruntărilor dure, făcând mai fezabilă simbioza între filosof şi fizician, artist fotograf şi expert în educaţie, istoric şi medic, astronom şi lingvist, jurist şi etnolog, biolog şi geograf, arhitect şi informatician, inginer şi manager şamd. Pentru început sunt realizabile ieşiri în natură, seri de discuţii cu subiecte libere sau agende pre-agreate, conturarea unor proiecte pe baza intereselor comune, organizarea de variate evenimente cum ar fi expoziţii de fotografie, pictură, sculptură, concerte, festivaluri etc. Crearea unor materiale publicabile în Editura Valea Verde, organizarea de conferinţe, simpozioane şi tabere internaţionale, a unor expediţii în zone mai îndepărtate… totul depinde de capacitatea unor tineri intelectuali sigheteni de a nu rămâne izolaţi ci de a gândi şi implementa acţiunile care să le facă viaţa mai umană, existenţa mai împlinită, viitorul mai plin de speranţă. Miza este mare: existenţa unei comunităţi a elitei intelectuale tinere are efecte potenţiale asupra viitorului nu doar la nivel individual, ci în principiu pot exista diferenţe atât pentru spaţiul nostru urban cât şi pentru întreg peisajulul maramureşean.

© dr. Peter Lengyel

Acest articol a fost publicat în Maramures. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s